در زمانی که عرصه حرفه ای تولید در تلویزیون، از عناصر با تجربه خالی می شود، یاد کردن از بزرگانی که منشأ تحولات زیادی بوده اند و آثار ماندگار و بزرگی خلق کرده اند به ویژه برای نسل های جدید و تازه کار تراز واقعی ماندگاری و اثرگذاری در رسانه را نشان می دهد و به آنان یادآوری می کند که باید از دست اندرکاران حاضر چه انتظاری داشته باشند. یکی از بزرگانی که یادشان باید همیشه زنده نگه داشته شود زنده یاد محمود فلاح است. در این شماره در حد بضاعت و مقدورات صفحه کنتراست و نه در حد شأن شایسته اش و به جهت ادای وظیفه به ساحت نام آوران و پیشکسوتان رادیو و تلویزیون، از او یاد می کنیم.
محمود فلاح در سال ۱۳۲۴ در سبزوار دیده به جهان گشود. او در ۲۴ شهریور سال ۱۳۴۷ با مدرک کاردانی برق با ورود به رادیو تلویزیون ملی ایران فعالیت حرفهای خود را آغاز کرد و سپس در مقطعی از خدمت، تحصیلاتش را تا مقطع کارشناسی ارشد الکترونیک ادامه داد. وی در زمان حضور در سازمان صدا و سیما مدیریت های واحدهای مختلفی را بر عهده داشت. از جمله مدیر فنی مرکز خلیج فارس در سال ۱۳۴۸–۱۳۴۷، مدیر فنی مرکز اصفهان سالهای ۱۳۵۰–۱۳۴۸، مدیر هماهنگی واحد رپرتاژ و مدیر واحد رپرتاژ سالهای ۱۳۵۷–۱۳۵۲ و از ۱۳۵۷ تا ۱۳۷۲ به عنوان مشاور ریاست سازمان صدا و سیما، مدیر کل تولید سیما، مدیر پشتیبانی فنی و تولید سیما و مدیر واحد رپرتاژ خدمت نمود و سرانجام در مهر ماه ۱۳۷۲ با عنوان مهندس فنی ارشد بازنشسته شد ولی تا خرداد ۱۳۷۵ بنا به درخواست مدیران ارشد صدا و سیما ادامه همکاری داد. او پس از بازنشستگی تهیه کنندگی چندین سریال و فیلم سینمایی را با موفقیت به انجام رساند که در ادامه از آن ها یاد خواهیم کرد. محمود فلاح کار حرفهای خود را در سینما در دهه هشتاد آغاز کرد. او در سال ۱۳۸۰ تهیه کننده فیلم آوای جبرئیل به کارگردانی سیروس رنجبر بود. اگرچه موفقیت این اثر نسبت به آثار شاخص بعدیش مانند سریال مختارنامه، نبود، ولی تجربه خوبی برای محمود فلاح محسوب میشد و همکاری با هنرمندانی همچون سید محمود موسوینژاد، جبرئیل امانی، فاطمه اصلانی و زینب اصلانی را تجربه کرد.
محمود فلاح در سال ۱۳۹۰ دورهی پرتلاشی را در عرصه سینما و تلویزیون گذراند و در تولید آثار مهمی مشارکت داشت. او در این سال در دو فیلم و سریال مهم سینما و تلویزیون حضور داشت و خود را به جامعه هنرمندان بیشتر معرفی کرد. آثار مهم محمود فلاح در این سال، فعالیت در سریال مختارنامه به کارگردانی سید داود میرباقری و فعالیت در فیلم ابرهای ارغوانی به عنوان تهیه کننده محسوب میشود.
شاید یکی از مهمترین بخشهای شاخص زندگی نامه محمود فلاح فعالیت در سریال مختارنامه بوده است که توانست با مهارتش، خود را میان اهالی رسانه تلویزیون و بزرگان عرصه تولید برنامه های نمایشی، مطرح کند. محمود فلاح توانست با فعالیت در سریال مختارنامه تجربه حرفهای موفقی برای خود رقم بزند و همکاری در کنار بازیگران بزرگ و باتجربهای نظیر فریبرز عربنیا، مهدی فخیمزاده، انوشیروان ارجمند و ژاله علو توانست سطح کاری او را متحول کند.
یکی از ویژگیهای حرفهای محمود فلاح آن هست که در مدت زمان فعالیت خود، هم در تلویزیون و هم در سینما حضور داشته است. اگر چه بیشتر دوران خدمت او با کار در صدا وسیما سپری شد ولی در عرصه تهیه کنندگی او را باید بیشتر تهیه کننده سینما بدانیم. زیرا از مجموع ۱۴ اثری که او در کارنامه دارد، در ۸ اثر در سینما فعالیت داشته است. از شاخص ترین آثار محمود فلاح در زمینه تهیه کنندگی می توانیم به فیلم ها و سریال های فیلم رسم عاشق کشی به کارگردانی خسرو معصومی (این فیلم توانست در بیست و دومین دوره جشنواره فیلم فجر در بخش سودای سیمرغ برای جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلم نامزد شود.)، فیلم جایی در دوردست به کارگردانی خسرو معصومی، فیلم چند کیلو خرما برای مراسم تدفین به کارگردانی سامان سالور، فیلم کلبه به کارگردانی جواد افشار، فیلم بدون اجازه به کارگردانی مرتضی هرندی، فیلم ابرهای ارغوانی به کارگردانی سیامک شایقی، سریال خوش رکاب به کارگردانی علی شاه حاتمی، سریال تفنگ سرپر به کارگردانی امرالله احمدجو، سریال فصل زرد به کارگردانی محمدرضا زهتابی، سریال بوی خوش زندگی به کارگردانی علی شاه حاتمی، سریال کلانتر به کارگردانی محسن شاه محمدی نام ببریم.
او در زمان تهیه کنندگی مختار، سکته کرد و با وجود این که در بستر بیماری بود کار را رها نکرد و این وضعیت جلوی تلاشش را نگرفت و بالاخره مختارنامه ساخته شد. او گفته بود: مختارنامه باعث شد دو بار سکته کنم و یک عمل قلب باز داشته باشم. با این حال، اگر توان و فرصتش فراهم آید، همچنان دوست دارم تهیهکننده کارهای فاخر مذهبی-تاریخی باشم.
او در زمان خدمت در پروژه های مختلف سینمایی و تلویزیونی، آنقدر استرس و اضطرابِ تهیه امکانات و مشکلات را به جان می خرید تا کارهای ماندگاری را برای تاریخ رسانه به جا بگذارد.
مرحوم فلاح را می توان از مردم دارترین مدیران صداوسیما پنداشت. چون زمانی که مسئولیت داشت از آنچه از دستش برمیآمد دریغ نمیکرد. هیچ مراجعه و تقاضایی را بیجواب نمیگذاشت و همهچیز را به نتیجه میرساند. خستگیناپذیری و برخورد صبورانه با شرایط طاقتفرسا و سختکوشی جزو ویژگیهایی است که همیشه از او به یاد خواهیم داشت. محمود فلاح نماد مدیری کاربلد و دلسوز بود که توانست کارهای بزرگی را به انجام برساند. او سرانجام در تاریخ اول آبان ۱۳۹۹ درگذشت.
صفحه ۱۲ نشریه تخصصی بسامد شماره ۱۲۷