شناخت و اطلاع از چیدمانِ سازهای موسیقی در کنسرتها بهخصوص در ارکسترهای بزرگ، برای صدابرداران، کارگردانان و تصویربرداران رسانههای صوتی تصویری اهمیت زیادی دارد. در ضمن این آگاهی، به صدابرداران در خصوص انتخاب و چیدمان میکروفنها براساس نوع ساز، حساسیت و زاویه دریافت میکروفنها کمک شایانی میکند. در جدول1، انواع سازهای موسیقی بهعنوان اجزای ارکستر سمفونی معرفی شدهاند. شناخت و سپس واکنش بهموقع، یکی از شاخصهایی است که به ارائه مطلوبتر این رویداد، زیبایی و حال و هوای مناسبتری میبخشد.


در شکل1 یکی از انواع چیدمان قرارگیری نوازندگان و سازها برای ارکستر نشان داده شده است. در شکل 2 این چیدمان برای ارکستر سمفونیک کلاسیک را مشاهده میکنید. آگاهی از گستره بسامدِ پایه سازها برای صدابردار اهمیت ویژهای دارد، زیرا با این اطلاعات و همچنین میزان شدت و انرژی صوتی نواختن هر قطعه میتواند تنظیمات لازم روی میکسر صدا را انجام دهد. برای صدابرداری و پخش صدا برای حاضران در سالن و همچنین ضبط صدای سازها برای صداگذاری و میکس صدا همراه با تصویر تمهیداتی«گاه» متفاوت اندیشیده میشود که البته مکمل یکدیگرند و در مجالی دیگر به آن خواهیم پرداخت.

در جدول 2، گستره بسامدِ پـایـه (Fundamental frequency range) سازهای اشارهشده در جدول 1 ارائه شده است. اِکوآلایز کردن گستره بسامدی سازها در پخش صدای سالن اهمیت زیادی دارد و دانستن گسترة بسامد پایة هر ساز، گام نخست در مدیریت این بخش مهم صدابرداری موسیقی و پخش در سالن است. همچنین بدیهی است که صدابردار باید تمام خطوط و میکروفنها را بدون هیچ پردازشی و بهصورت مستقیم روی دستگاه چند کاناله ضبط صدا (Multi-Track Recorder)، ارسال و ضبط کند و سپس «سر فرصت» در اتاقِ میکس و مسترینگِ صدا، به ترکیب، اصلاح و ارائه خروجیهای متفاوت به رسانههای صوتی/ تصویری بپردازد.
